Heeft u uw
financiële zaken
op orde?

Lees de checklist

Intermedis A & A

Belegger en eigenaar vakantiehuis betalen rekening lage spaartaks

Geplaatst op: 16-09-2019, 11:23:32

Goed nieuws voor spaarders, maar slecht nieuws voor mensen met een vakantiewoning in Nederland of beleggers. De nieuwe spaartaks betekent voor die mensen straks een flink hogere belasting.

„De kleine niet-spaarders zijn straks de pineut”, zegt fiscalist Cor Overduin van Grant Thornton. „Beleggers en mensen met een vakantiewoning gaan de rekening betalen.” Overduin reageert op het plan voor de nieuwe spaartaks vanaf 2022, dat staatssecretaris Snel (Financiën) vrijdag heeft gepresenteerd.

Dat voorstel pakt heel gunstig uit voor spaarders. Zij hoeven straks waarschijnlijk pas als ze meer dan ruim vier ton, of het dubbele voor fiscaal partners, op de spaarrekening hebben daar belasting over te betalen. Daar staat tegenover dat beleggers straks veel meer vermogensbelasting gaan betalen, zeker als ze dat met geleend geld doen. En onder het bordje ’beleggen’ valt dan ook een tweede woning in Nederland. Bijvoorbeeld een vakantiehuisje aan zee of een pand waarin de studerende kinderen kunnen wonen.

Onevenredig

„Spaarders en beleggers worden hier wel heel erg tegenover elkaar gezet”, zegt Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters. De VEB is nog bezig met een doorrekening van de plannen van Snel, maar ziet wel dat kleine beleggers verhoudingsgewijs flink worden belast. „Gelukkig heeft Snel beloofd dat hij gaat kijken of er door zijn plan onevenredige verschillen tussen groepen ontstaan. Wij gaan daar zeker over met hem in gesprek.”

Lemmers wijst ook op de vreemde positie die kleine beleggers met obligaties in hun portefeuille mogelijk krijgen. „Daar krijg je momenteel nog minder rente op dan op een spaarrekening, maar je wordt wel als belegger gezien.”

Doorrekeningen

Overduin heeft alvast een aantal doorrekeningen gemaakt wat de nieuwe spaartaks betekent voor spaarders, beleggers en bezitters van vakantiewoningen. Fiscaal partners met €1 miljoen spaargeld betalen over 2020 bijvoorbeeld nog bijna €11.000 aan belasting. In het nieuwe systeem hoeft dat nog maar €33 te zijn.

Bij een vakantiehuis gaat de taks juist flink omhoog. Een woning met een waarde van twee ton kost in het huidige systeem bijna €1300 aan spaartaks, straks wordt dat meer dan twee keer zo veel, bijna €3000. „Terwijl het nog steeds hetzelfde vakantiehuis is”, zegt Overduin. „Als je ervoor kiest om hem alleen zelf te gebruiken en niet te verhuren, gaat dat pijn doen.”

Beleggers worden het zwaarst geraakt. Zeker als ze het met geleend geld doen, omdat ze minder van die schuld af mogen trekken van hun vermogen. Overduin heeft een voorbeeld van iemand die voor acht ton aan aandelen heeft en daar zes ton geleend geld voor gebruikt. De belasting stijgt in dit voorbeeld van €1613 naar €7940.

„Door de lagere schuldenaftrek wordt je belastbare inkomen veel hoger”, legt Overduin uit. „En de belastingdienst rekent nu over alle beleggingen met een rendement van 5,33%. In het huidige systeem heb je eerst nog de eerste en de tweede schijf waarin een lager rendement wordt gerekend.”

Schulden

Overduin denkt dat de nieuwe spaartaks een beweging op gang kan gaan brengen van beleggen naar sparen of dat mensen hun beleggingen gaan verplaatsen. „Als de schulden zo slecht meetellen in de spaartaks, kun je overwegen om met je beleggingen uit box 3 te gaan en ze in een bv te zetten. Dan betaal je natuurlijk wel vennootschapsbelasting over je beleggingswinsten.”

Een andere optie om de zwaardere taks te ontlopen is in elk geval het geleende geld af te lossen door aandelen te verkopen. Overduin: „Ik denk dat dat is wat de fiscus wil, dat we onze schulden afbetalen. Zeker als de rente blijft dalen, wordt de schuldaftrek alleen maar minder. Dit lijkt een beweging om mensen te forceren hun schulden af te lossen.”

Bron: bijdrage van Leon Brandsema van 9 september 2019 op www.dft.nl

Ga terug naar de vorige pagina